Året er 1885, og vi har kommet til opprettelsen av Sannesund Poståpneri,
Den 1/7-1885 ble Sannesund poståpneriet opprettet på Sannesund Jernbanestasjon på strekningen mellom Sarpsborg og daværende Greaaker.
Skrevet av Kjetil Barfelt. Publisert i TuneRuner 42, våren 2001.
Driften av Sannesund Poståpneri ble fra første dag besørget av en annen statlig etat, NSB. Stasjonsmester Christian Nicolai Eriksen ble den første poståpner på Sannesund.
I kronologisk rekkefølge:
1/7-1885 – Stasjonsmester Christian Nicolai Eriksen
20/5-1904 – Stasjonsmester Joh. N. Wiiger
6/3-1912 – Stasjonsmester H. Bjørnstad
1/5-1912 – Stasjonsmester O. A. Thorsen
1/9-1919 – Frk. Klara Johanne Michelsen
Sannsynligvis var tidene i kongeriket blitt bedre siden Greåker poståpneris opprettelse 10 år tidligere, for Sannesund poståpneri
fikk allerede ved åpningen utlevert et to-rings poststempel.
Allerede fra ca 1895 ble poståpneriet benevnt Sandesund, uten at den endrede skrivemåten medførte at man fikk nytt poststempel.
I enkelte perioder på første halvdel av 1900-tallet eksisterte det en redusert portotakst for det som ble kalt bygdebrev.
I praksis fungerte det på en slik måte at brev som skulle leveres ut ved samme poståpneri som det var blitt levert inn, fikk en redusert porto på 2 øre, mot normalt 5 øre.
Man brukte på den tiden ikke rekommandert-etiketter, men man hadde et eget stempel til rekommanderte brev.
I perioden fra 1/7-1885 til 1/9-1919 var det stasjonsmesteren som også var poståpner, og poståpneriet lå troligvis i stasjonsbygningen.
Sannesund poståpneriet var nok ikke av de største, og fikk i tillegg fra den 1/7- 1914 hard «konkurranse» av det nyopprettede underpostkontor Sarpsborg S. som lå nede i Sandesund.
Dette medførte at «markedet» for Sandesund poståpneri nok ble vesentlig redusert. Disse to poststedene må likevel ha eksistert «side om side» i mer enn 10 år, frem til Sandesund poståpneris nedleggelse den 30/9-1924.
Nedleggelsen av Sandesund Poståpneri betydde likevel ikke det endelige farvel til Sandesund som poststedsnavn, selv om det skulle ta nesten 50 år før det igjen kom i bruk. Siden vi i denne artikkelserien holder oss til Tunes poststeder skal jeg ikke dvele for lenge ved underpostkontoret Sarpsborg S. men bare kort nevne at Postverket den 1/3-1974 endret navnet på Sarpsborg S. til Sandesund, slik at det igjen eksisterte et poststed med navnet Sandesund.