Harald Kirkerød har skrevet en særoppgave om sine besteforeldres opplevelser under den 2. verdenskrig. TuneRuner har vært så heldig å få lov til å gjengi særoppgaven i dette og påfølgende artikkel. Nedenfor følger hans forord, og deretter følger første del av særoppgaven.
Redaksjonen. Publisert i TuneRuner38, mai 1999.
2. Verdenskrig – Mormor og morfars opplevelser
Tekst og foto: Harald Kirkerød.
Via TV, aviser og skolen har jeg i alle år hørt mye om krigen, som fikk så stor betydning for så mange. Det jeg kanskje husker aller best er det mormor og mor far har fortalt av småepisoder opp igjennom barndommen min.
Mormor, Sigrid Berger (f. Kristensen), ble født 12. november 1917 på Greåker. Hun vokste opp som den yngste i en søskenflokk på åtte, der hun var den eneste jenta. Faren døde da hun var fjorten år.
Morfar, Arne Berger, født 30. september 1919, vokste opp på gården Berger i Solli. Han har en to år yngre søster, og de ble morløse da han var tolv.
Da krigen brøt ut jobbet mormor hos advokat Sommerin i Sarpsborg, og morfar drev gården her sammen med sin far, Aksel.
Mormor og morfar har stilt opp og svart på mine spørsmål.
I oppgavebesvarelsen min har jeg valgt å legge vekt på dagene rundt krigsutbruddet, hvordan hverdagen fortonte seg for mormor og morfar i de fem årene krigen varte, og jeg avslutter med deres minner om den gleden og lettelsen de opplevde da freden kom i mai, 1945.
Solli, mars -99, Harald Kirkerød
Hvordan husker du den første uka av krigen på Greåker, mormor?
Det var tirsdag 9. april. Jeg gikk som vanlig til bussen på Greåker for å dra på jobben min hos advokat Sommerin i Sarpsborg. Ryktene svirret om bombing og om tyskerene som var landsatt. Fra kontoret så jeg folk som stimlet sammen på torget og lastebiler som ble fylt av mennesker som ville ut av byen. Svarte fly med hakekors drønnet over oss, og folk var skremte. I kassa på kontoret hadde vi en del penger jeg skulle gå til banken med, men banken var stengt. På veien tilbake møtte jeg en mann som sa: «Er du ikke redd, du da?» Da stengte vi kontoret. Jeg tok bussen hjem igjen, og mor møtte meg i døra. Hun var livredd. Hun hadde sett flyene og var engstelig for soldatene som Iå i fjellet ovenfor huset vårt. De soldatene var norske, men så fulgte jeg henne til tante Lina på Tindlund. Etter det gikk jeg til Røde Kors stasjonen på Greåker kino. Vi som var på stasjonen hadde drevet med førstehjelp både i speideren og i en gruppe på Greåker så vi følte oss kompetente, noe vi nok ikke var. Vi hadde jo ingen anelse om hva som kunne skje.
Folk hadde rømt i panikk fra ulåste dører og tente lys. Gerd Fosseng var ansatt på herredskassererkontoret. Hun hadde en nøkkel som passet til mange dører, og hun gikk rundt og slukket lys og låste dører. Det ble også ordnet med skyss til Mødrehjemmet for en gravid dame. De påfølgende nettene overnattet vi på sykebårer i kinoen. Nå var det bare a vente …
Natt til 13. april overnattet vi jentene i leilighetene til Kristian, broren min. Han bodde hos baker Bakke som var næmeste nabo til kinoen. Det var da spetaklet begynte. Vi hørte skudd og kom oss ut i en fart. De skjøt fra Greåker fort mot Rolvsøy. Tullemor Roen klatret opp i et tre for å se bedre, men vi fikk henne fort ned igjen. Da kom det en tysk soldat i full utrustning krypende langsmed jern banevollen. Han ropte: «Wasser». Og vann fikk han. Skytingen holdt på i en times tid før det hvite flagget kom opp på festningen. En tysk bil kom ned til førstehjelpsstasjonen og hentet lege Ahnfeldt Andersen, men heldigvis ble Rolvsøysund bro hadde vært sperret, så de første soldatene som kom over hadde brukt jembane broen.
På Rolvsøysiden hadde tyskeme tatt gisler som de drev foran seg. Det ene gisselet, en jente, fikk ett skudd gjennom kinnet fra de norske soldatene. På Greåker hadde noen sivile skutt på tyskeme.
Dette skjedde like ved svingen der Greåker Auto var senere. Kristian Ryen og Karl Stang som var i huset i Storveien 104 der vi bodde etter krigen, ble arrestert av tyskeme, men slapp ut igjen senere. Det var ikke de som hadde skutt, men en mann fra Moa lå oppe i fjellet og trodde at han kunne redde landet. Etter «slaget» gikk vi nedover mot brua. I jernbaneundergangen ble en del ungdommer passet på av en bevæpnet tysker, men de ble snart satt fri igjen.
Hvordan husker du den første uka av krigen i Solli, morfar?
Tirsdag 9.april
Jeg husker 9. april som en disig og grå kom sydfra og fløy mot nord. De kom tre
og tre og fløy i lav høyde, En tid senere kunne vi se røyk i horisonten i nord. I kveldingen gikk norske soldater i stilling ved Solli kapell. De kom fra Hafslund hvor oppsetting av norske avdelinger var kornmet i gang. I radioen hørte jeg for første gang Quislings stemme.
Onsdag 10.april
Bønder fra Rådesiden som skulle levere sine Remontehester (hester som må leveres ved mobilisering) på Hafslund, hadde så vidt kommet over brua da et tysk fly dukket opp. Alle hestene ble kjørt inn i skogen nede ved kastanjealleen. Hesteeieme kjørte videre så snart flyet var borte. Senere den dagen dukket nok et tysk fly opp, og jeg som da var nede i alleen, søkte dekning bak et kastanjetre. Det skjøt et par serier, på hva vet jeg ikke, men heldigvis var det ikke meg.
Torsdag 11.april
Ryktene hadde nå for alvor begynt å svirre. Tyske styrker skulle ha gått i land i Moss og kunne ventes å nå hitover når som helst. Det hele begynte med at jeg var på vei ned for å hente melkespannet som vanlig. Nede i Solli fikk jeg vite at Johan Ellingsens lastebil var rekvirert og at den skulle leveres i Fredrikstad med sjåfør. Jeg ble beordret til å kjøre bilen, men først skulle varebeholdningen i butikken fraktes til Underås. Tid til å gå hjem kunne jeg ikke få. Men turen ble det til slutt ikke noe av, uvisst av hvilken grunn. I stedet ble jeg av en militær befalingsmann bedt om å hjelpe til med å vise trafikken rett vei, blant annet de frivillige som ville til Greåker Fort.
Der stod jeg da i krysset Riksveien Solliveien. Utover ettermiddagen strømmet det på med flyktninger fra Fredrikstadkanten. Det kom mange biler og noen av dem satte av passasjerene sine i Solli. Jeghusker flere la i vei oppover løkkene med ryggsekker, ulltepper og kofferter. Heldigvis fikk vi stoppet dem. De fikk plass i andre biler som skulle samme veien, med ordre om at de måtte vekk herfra. Vi anbefalte dem å kjøre tilbakeom Missingrnyra og mot Slangsvold og det gjorde de. Noe annet valg var
Heldigvis hadde de fleste dratt da en soldat kom løpende med beskjed fra posten ved butikken om at nå var tyskeme på vei mot Solli. Jeg forlot posten min i vei krysset og gikk mot Haugebrua. Der fortalte jeg hva jeg hadde fått melding om, og jeg kan huske at vakta rullet ut lunta til sprengladningen som tidligere var plassert i brukarene. På en høyde ved gården til Sverre Hauge, hvorfra vi kunne se langt innover Gjersaesletta, la jeg og flere andre i dekning og ventet i spenning. Men tyskerne var ikke å se, så etter en stund tok jeg fatt på veien hjem med en ubehagelig følelse av å gå i ingenmannsland.
En ung sønn av en tyskfødt kvinne ble «arrestert» da han var mistenkelig nysgjerrig på hva som foregikk i den norske stillingen, noe han ikke var alene om. Han ble ført med bind for øynene opp til Sanne og derfra ble han kjørt til Sarpsborg Politikammer. Mange år senere fortalte han meg at politiet slapp han ut igjen med det samme. Grunnen til arrestasjonen var frykten for spionasje. Henry Torp har fortalt at han som patruljeforer gikk i dyp sne oppe i asen ved Enga for a forsikre seg om at ingen mistenkelige personer holdt eye med den norske stillingen derfra.
Torsdagskvelden var for så vidt udramatisk, og jeg gikk sliten til sengs og sovnet med det sannne. Men midt på natta våknet jeg av et voldsomt smell. Jeg for ut og mens jeg sto og speidet mot Solli kapell, kom det andre smellet. Det var de to bruene i Solli som ble sprengt. Haugebrua først, og noen få minutter senere Solli brua. Etter smellene fulgte noen serier med geværskudd før stillheten senket seg. Nysgjerrig som jeg var ville jeg fume ut hva dette bråket midt på natta var og ble stående ute. Etter et kvarter hørte jeg det kom folk oppover allèen i stor fart. Lydene de gav fra seg fikk det til å virke som om de flyktet fra noe, og jeg hørte også at en løp i piggtrådgjerde. Det hendte ikke noe mer den natta, og jeg gikk og la meg igjen.
Fredag 12.april
Resultatet av sprengningene viste seg å ikke være 100 prosent vellykket. Dekket på Haugebrua var slått av og sto på høykant, men så grunn som elva var der, var det ikke noe problem å vasse over. Sollibrua derimot, var så dårlig sprengt at det gikk fint an å gå over, men det var vanskelig å komme over med bil. Den ene stolpen hadde ikke blitt sprengt av, slik at dekket i den øvre siden hadde sin opp rinnelige høyde, mens det på den andre siden hang ned. På dette tidspunktet var det kommet nytt mannskap i stillingene. Sjåføren på Hovlands drosje, tror jeg var den eneste som turte å kjøre over den skjeve brua. Grunnen til at bruene ble sprengt denne natten, var at den norske stillingen i Karlshus hadde gitt beskjed om at en buss ikke hadde stoppet på signal, men bare fortsatt til Solli. Stillingen ved kapellet oppfattet dette som at de måtte forberedese seg på et tysk angrep. I det bussen kjører inn mot stillingen, sprenges bruene og og det åpnes ild. Det er uklart hva som så skjedde, men det er nevnt at stemmer som hørtes ble oppfattet som tyske. Overbevist om at det var tyskerne som angrep, forlot nordmennene sin stilling. I ettertid viste det seg at det var en buss med finske barn på vei mot Sverige som ble beskutt. Heldigvis ble ingen såret. Bussen skal ha blitt snudd rundt av lufttrykket fra eksplosjonen. Utover dagen ble stillingen ved Solli kapell besatt av nytt mannskap - det tredje til nå.
Utover dagen steg spenningen. Tyske soldater var underveis. Da jeg kom hjem senere på dagen fant jeg gårdsplassen full av biler. Bilene tilhørte folk fra Mossekanten som tidligere hadde evakuert sine familier og nå var på vei hjem igjen, men fordi bruene var sprengt, kom de ikke lenger. En del folk fra Sanne og Solli samlet seg. De hadde gått gjennom Pyttemyr og var å både våte og slitne. Jeg dekket kjellervinduet med en tykk malmplate for at jeg skulle finne dekning hvis det ble skyting. Av hensyn til dyra ville jeg prøve å bli igjen på gården. De fleste som hadde kommet inn på gården forsvant etter hvert.
Jeg sto igjen ute i hagen med god utsikt ned på veien, da jeg syntes å høre en svak dur inne fra Rådesiden. Jeg trodde det måtte være tyskere som nærmet seg, men det første som kom til syne, var en hestekjører med en grisepurkekasse som kom kjørende alt hesten kunne trave. Han rakk igjennom stillingene før det kom to motorsyklister. De snudde ved veisperringen og kjørte tilbake igjen. Etter en lang stund, den virket som evigheter, steg duren til et brus og kom det busser ut av svingen ved Enga, en etter en kjørende mot veisperringen og stoppet. De stod tett etter hverandre en kort stund, for de første skuddene falt. Så ble alt stille.
Det neste jeg observerte var at det kom et lag soldater til syne på en oppgått vei over isen ved Ferjestan. Så, en kort tid etter, hadde en mindre styrke tyskere gått inn i den norske stillingen i Desiderialunden. Det er vanskelig å beskrive den følelsen av maktesløshet jeg følte da jeg fikk se alle bussene som kom. De måtte være flere hundre mann, mens de norske bare var en liten avdeling. De hadde jo ingen sjanse! Heldigvis ble stillingen evakuert av nordmennene innen tyskerne nådde fram. Det ble ikke skutt fra stillingen i Desideria, men vakten ved Haugebrua avfyrte visstnok noen skudd. Det sies at personell fra Desiderias tillingen trakk seg ut og gikk i ny stilling i skogkanten ved Sanne. Om dette er riktig vet jeg ikke, for meg så tilbaketrekningen ut som en uorganisert flukt.
Etter en stund kom de første norske soldatene opp alleen, og en av dem kom inn på gården og spurte om å få ligge i låven natta over. Jeg frarådet ham dette. De andre soldatene kunne vi se løpe over Øgardsjordet, og det var som å se rådyr på flukt: De var synlige når de løp over de hvite snøflekkene, men forsvant ut av syne når de kom ut på bar mark. Han som bad om nattelosji løp antagelig samme veien. Senere fikk jeg høre at noen soldater hadde samlet seg på Isnes utover natten. De skal derfra å ha gått over Vestvannet tilbake til Ravneberget hvor de ble sendt ut fra. Soldatene var nok både desillusjonerte og slitne innen de var framme. En fortalte at han mistet en støvel underveis, uten å merke det. Da var krigen over for den troppen.
I mørkningen snudde bilkolonnen ved brua, og vi kunne høre den kjøre av garde. Det var betongdekket på veien og med kanoner som antakelig hadde stålfelger på slep, bråkte det fælt. Etter det hendte det ikke noe mer, og vi ordnet så godt vi kunne til folk for natta. Han ville ta kontakt med Greåker Fort. Da melkeruta ikke gikk lenger, hadde Kristian Bjørnstad kjørt med hest. Han kom tilbake ut på kvelden uten å ha fått levert melka på meieriet. Litt senere ville han ned på Sanne for å undersøke om det var noen tyskere der, men der var det tomt. Selv om det var trangt om plassen, kom vi oss til ro utover kvelden.
Lørdag 13.april
Dagen starten som en vanlig arbeidsdag. Jeg satt ennå ved kjøkkenbordet og var nesten ferdig med å spise da jeg fikk se tyske soldater komme gående på skaren opp langs hagegjerdet. Selv om sola skinte, var det ennå kuldegrader og mye snø. Soldatene kom inn i gangen, satte fra seg geværene, tok av seg hjelmene og kom inn på kjøkkenet. De lot oss forstå at de hadde overnattet i kapellet og at de var svært frosne og sultne. De satte seg til bords og begynte å spise av maten som sto igjen, uten å spørre om lov. Jeg gikk ut da de forberedte seg på å vaske og barbere seg. De kom ut ved åttetiden og en av dem, antakelig patruljeføreren, gikk bort til min far, Aksel Berger. Tyskeren tilbød seg å betale for seg med Raichkreditkassenschein, noe min far ikke tok imot.
De tyske soldatene trodde nok bilene som stod her på gårdsplassen, hadde tilhørt norske soldater, for de ville vite om vi visste hvor de norske soldatene var blitt av. De gikk herfra videre mot naboen som de møtte på vei ut, bærende på sengetøy og huskeråd. Hvor så soldatene ble av la jeg ikke merke til. En annen gruppe soldater gikk fra hus til hus på den andre sida av elva. Ved nitiden hørte jeg intens skyting i retningen Greåker Fort. Så vidt jeg husker opphørte skytingen etter en times tid.
Ut på dagen kom sveiseren på Sanne tilbake, etter å ha blitt med den tyske avdelingen som snudde i Solli og overnattet i Fredrikstad. Det var denne avdelingen som det hadde blitt skutt på fra fortet. Jeg vet ikke om sveiseren hadde blitt med frivillig eller om han hadde blitt tvunget med.
Lørdag ettermiddag ble den tyske gruppen som ble igjen i Solli da hovedstyrken snudde, hentet av en lastebil som kjørte mot Sarpsborg. Da skinte sola og den siste snøen smeltet, våren var i anmarsj. Lite visste vi om hva vi hadde i vente. Et år senere så jeg sveiseren igjen, men da i hirduniform.