Vi har vært så heldige å få publisere en serie med bilder fra en tysk soldat som var stasjonert i Tuneleiren fra sommeren 1940 til våren 1941. Han dro deretter nordover i landet. Vi vet ikke så mye om soldaten, men utifra bildene kan det tyde på at han hadde en funksjon rundt hestene. Også etter at han dro fra Tuneleiren er det mye innslag av hester i motivene.
Bildene har vi fått av Stian Ludvigsen i festningsverk.no. Festningsverk har fokusert på forsvarsverk og militær aktivitet i Norge og presenterer et godt utvalg med både informasjon og bilder om dette på sin nettside. Bildeserien nedenfor har festningsverk lagt ut her: http://festningsverk.no/index.php/sarpsborg hvor også bilder fra forberedelsene for reisen til Norge ligger.
Tune Historielag og Festningverk har samarbeidet om bildene siden april 2015, og vi presenterte bilder fra Greåker Fort fra den samme soldaten våren 2015. Bildene kom senere på trykke i SA og SA vil også denne gangen lage en artikkel om bildene fra Tuneleiren.
Et viktig kapittel i distriktets okkupasjonshistorie handler om tyskernes brakkeleir ved Tune prestegård – ja, faktisk på prestegårdens grunn. Om dette har historiker Sven G. Eliassen fortalt grundig og interessant i siste bind av Tune bygdebok (1930 – 1992). Vi siterer her fra boka, komplettert med en rekke bilder tatt av en tysk soldat, via www.festningsverk.no.
Skrevet av Erling Bakken. Bilder fra Stian Ludvigsen - www.festningsverk.no
Den nye situasjonen, med et okkupert Norge, skapte til å begynne med få harde konflikter, men når det gjelder byggingen av tyske brakker nettopp her, fikk prost Krogh til å se rødt. Prestene hadde fremdeles en viss myndighet i lokalsamfunnet, og ga politimester Hans Olsen i Sarpsborg kraftig inn fordi han mente han gikk tyskernes ærend. Olsen hadde nemlig anbefalt denne tomta som leirplass.

Foto: Stian Ludvigsen, festningsverk.no
Her forteller prost Krogh:
”En av de siste dager av juli 1940 tok noen norske arbeidere til å grave på prestegårdens eiendom. Jeg gikk ned på jordet og spurte en entreprenør fra Sarpsborg som holdt til der med oppmålinger, hva dette skulle bety. Han svarte meg at han skulle bygge brakker for tyskerne. Jeg ba ham fjerne seg og ta sine arbeidere med. Dette gjorde han. Om ettermiddagen samme dag kom den tyske Ortskommandant i Sarpsborg, Hauptmann Theis, samt byens politimester, Hans Olsen, en annen tysk offiser og arkitekt Montelius. Politimesteren førte ordet og var meget fortørnet på tyskernes vegne over at jeg hindret dem i å begynne brakkebygging på prestegården. Jeg foreholdt ham at jeg trodde at han satt her for å ivareta norsk lov, og etter norsk lov hadde ingen rett til å ta seg til rette slik som her. Jeg hevdet at intet måtte gjøres med brakkebygging på prestegården før tillatelse dertil var gitt av departementet. Hauptmann Theis hevdet at arbeidet ville bli fortsatt dagen etter, og hvis jeg på ny la hindringer i veien, ville jeg bli arrestert. Likeså sa han ifra at tyskerne skulle ha prestegårdens hovedgård til offisersmesse, og at jeg måtte flytte ut innen to måneder. Dertil svarte jeg at jeg ikke flyttet ut godvillig, og at de i tilfelle måtte kaste meg ut. Stemningen var amper, og især var politimester Hans Olsen oppbragt over min avvisende holdning overfor tyskerne. Dagen etter reiste jeg til Oslo, hvor jeg hadde konferanse både i Kirkedepartementet og i Justisdepartementet.
Justisdepartementet satte seg i forbindelse med det tyske hovedkvarteret i Oslo, og Theis fikk instruksjoner derfra. Det ble bestemt at der skulle være et møte på prestegården dagen etter mellom bygdens ordfører, prestegårdsinspektøren, sognepresten, Hauptmann Theis og politimester Hans Olsen. Det første Theis gjorde meg oppmerksom på var at kravet om å avstå hovedbygningen var frafalt. Ordføreren hadde fått i oppdrag å finne et annet sted i bygden hvor tyskerne kunne bygge brakker. Men Theis var sta. Her på Tunejordet skulle brakkebyen ligge, og ingen andre steder. Han kunne ikke engang vente med å bestemme seg til dagen etter. Så var det ingen annen råd enn å gi seg. Og dagen etter var arbeidet i gang med brakkebyggingen. Ca. 80 mål av prestegårdens beste jord ble tatt. Det var folk fra bygden og Sarpsborg som villig møtte frem for å få arbeid, og forbausende villig, synes jeg. Men kanskje kan dette forklares ut fra den uklare situasjonen som rådde i vårt land sommeren 1940.”

Foto: Stian Ludvigsen - festningsverk.no
Vel 60 bygninger
På prestegårdens grunn ble det snart reist en lang rekke bygninger: Flere mannskapsbrakker, ei sykebrakke, ei stor kjøkkenbrakke, flere garasjer, smie, verksted og en stor ridehall. I alt besto Tuneleiren, eller ”Lille Berlin” av vel 60 bygninger. Opptil 2.700 tyske soldater var stasjonert her, i det som ble okkupantenes base i Sarpsborg-distriktet. Ofte kunne lokalbefolkningen oppleve syngende tyske avdelinger marsjere ut og inn av leiren.
Eliassen forteller i bygdeboka at det kunne oppstå uroligheter ved Tuneleiren. Etter hvert ble det innført midlertidig portforbud etter klokka 20.00. Som grunn for dette oppga tyskerne at beboere på Lande hadde kastet stein og skutt mot leiren. Folk som ble påtruffet etter klokka åtte fikk bøter. Hele saken var en ren tysk provokasjon. Det hendte at bl.a. at noen kvinner som hadde vært ute i skogen og plukket bær for å bedre på matbudsjettet kom for sent fordi den enes sykkel hadde punktert. De andre kvinnene ventet på henne, og alle ble forsinket. Tyskerne oppdaget dem da de neste var hjemme, fulgte dem helt til døra og ga dem ei bot på 50 kroner.
Tyskerne kastet gjerne skyld og ansvar over på nordmennene når de selv gjorde noe galt. Drapet på Johan Soelberg er et eksempel på dette, forteller Eliassen. Soelberg ble skutt av tyskere utenfor Tuneleiren natta mellom 14. og 15. mars 1942. Han ble funnet drept mandag morgen 15. mars og ble pakket inn i en presenning og fraktet på lastebil hjem til kone og to små barn på nedre Lande. Hvordan drapet ble begått, ble aldri oppklart, men Gestapo arresterte en nordmann for drapet. Det var vanlig praksis å sverte sivilbefolkningen og fri seg selv for ansvaret.
Leiren gjøres ren
En del av motstanden mot okkupasjonsmakten kunne bestå i å stjele fra tyskernes varelagre, såkalt ”orging”. På bryggeriet underslo bl.a. bryggerimesteren maltet tyskerne leverte til ølbrygging og lot tyskerne i Tuneleiren få øl brygget av krisemalt. Det skal ikke ha kommet negative reaksjoner på dårlig øl.
Etter at de fleste tyske troppene hadde forlatt distriktet rundt 15. mai, skulle også ”Lille Berlin” tømmes. NS-folk, folk fra hirden, frontkjempere og ”tyskertøser” ble satt inn for å gjøre rent i leiren. Hjemmestyrkene ble dimittert 16. juli ved en sammenkomst i Tuneleiren der det var samlet ca. 450 personer.
Rundt 1950 var det fortsatt mangel på det meste, ikke minst byggematerialer. Noen benyttet seg av nedrivningsmaterialer og bygde såkalte ”lemmehus” av nedrevne tyskerbrakker. Tune kommune ønsket å rive Tuneleiren så snart som mulig. I 1955 var det bred debatt i herredsstyret om leirens framtid. Brakkeboerne fikk tilbud om tomannsboliger, under forutsetning av at brakkene skulle rives øyeblikkelig. De som ønsket det, kunne få kjøpt boligen til selvkost. Våren 1947 ble det innredet 17 leiligheter i tyskerbrakkene. Noen av tyskerbrakkene ble for øvrig sendt nordover med båt til de mest krigsherjede områdene.
Glom-Buss kjøpte tomt til sitt nye store garasjeanlegg der Tuneleiren lå, og sommeren 1947 fikk Sarpsborg og Omegn Vandrelag av Landslaget for norske ungdomsherberger låne en tyskerbygning i laftet tømmer på sydsiden av Tuneveien. Huset skal visstnok ha tjent som tyskernes offisersmesse eller kontor. I 1950 overdro kommunen bygningen vederlagsfritt til laget, men den måtte snart flyttes. Den nye Tuneheimen, på nordsiden av veien, ble offisielt åpnet 22. mai 1953.
Den tyske soldatens bilder fra sitt opphold i Tuneleiren:
- Ukjent sted. Bildet kan være tatt i Sarpsborg (Kirkegata skole?), men det kan også være tatt etter at den tyske soldaten forlot byen.
- Soldater ridende på Gamle Kongevei, trolig på våren 1941.
- Sarpsfossen tidlig på våren 1941. Isen har ikke smeltet enda, men vinterens snø er borte.
- Sarpsfossen og Borregaard tidlig på våren 1941.
- Sarpsfossen og Borregaard tidlig på våren 1941.
- Fra Tuneleiren vinteren 1941. Kilde: Stian Ludvigsen
- Sarpsbrua våren 1941. Dette bildet viser den midlertidige brua som ble anlagt etter at brua ble sprengt under en ulykke våre 1940.
- Tyskere på ukjent sted.
- Øvelse med hest i Kalnesgropa. Sten og grus fra Kalnesgropa ble brukt til veibygging og var den eneste store gropa i distriktet.
- Velferdshuset inneholdt kantine var det eneste huset i Tuneleiren som hadde to etasjer og kjeller. Bak gjerdet er Riskvei 1. Foran velferdshuset var apellplassen.
- Tyske soldater samlet på trappen på en av brakkene
- Ett av få bilder som er tatt innenfra velferdshuset
- Tyske soldater samlet på trappen på en av brakkene
- Her ser vi fra Tyssildbakken og nedover mot Visteflo. Gården Hasslia til venstre.
- Tyske soldat med (norsk?) dame vinteren 1941. Stedet er ukjent.
- Tysk soldat på skitur på Tunevannet. Gården Råkil sees bakgrunnen, og vi finner Bakkeli her i dag.
- Tysk soldat med hest, trolig fra Tuneleiren.
- Tysk soldat med hest, trolig fra Tuneleiren.
- Snømåking på brakkene.
- En av hestene fra Tuneleiren
- Tysk soldat med hester, trolig fra Tuneleiren.
- Tysk soldat på trappen til en av brakkene i Tuneleiren.
- Tyske soldater samlet på trappen på en av brakkene
- Inne fra Tuneleiren. Gjerdet på venstre side grenser til Riksvei 1. Blant trærne i bakgrunnen befinner Tune Prestegård seg.
- Tysk soldat med ski inne på Tuneleiren. Vi ser Trompeten i bakgrunnen.
- Hest og slede på Riksvei 1. Bildet er tatt fra bakken mellom Tune Prestegård og dagens Lande Senter. Husene på høyre side ligger til Lundgårds vei.
- Tysk soldat vinteren 1941. Forpakterboligen på Tune Prestegård sees i bakgrunnen. Tunetekniker'n fyller nå dette området.
- Tysk soldat med ski inne på Tuneleiren.
- Tysk soldat med ski oppover bakken til Tune Prestegård. Lande Senter ligger nå på sletta bak soldaten.
- Tysk soldat med ski oppover bakken fra Tune Prestegård.
- Bakken opp til Tune Prestegård med forpakterboligen midt i bildet.
- Tysk soldat på Tunevannet. Prestegårdstangen til venstre hvor vi finner Landeparken. Kirkerød i bakgrunnen og Tune kirke er utenfor bildets høyre kant.
- Tysk soldat utenfor en av brakkene i Tuneleiren
- Transport langs Riksvei 1 på Kalnessletta. Jordene til Kalnes Landbruksskole til høyre og bak hestene.
- Tysk soldat på hest vinteren 1941. Trolig på Kalnesslettta.
- Hest i Tuneleiren. Hesten sees midt i bildet.
- Transport langs Riksvei 1 på Kalnessletta. I enden av sletta går veien opp til Kalnesbrekka, hvor tyskerne blant annet hadde et ammunisjonslager.
- Tysk soldat på hest vinteren 1941. Trolig på Kalnesslettta.
- Trolig er dette et bilde som er tatt på Gamle Kongevei. Eller?
- Her ser vi fra Tyssildbakken og nedover mot Visteflo. Gården Hasslia til venstre.
- Eidsberget. Bildet er tatt i Tysilbakken. Gamle Eidet Kro og Gamle E6 pryder i dag åssiden midt i bildet.
- Tyskere med hester i Tysildbakken i Eidet. Gården i åssiden i enden av veien står fortsatt slik som den sees på bildet.
- Tyskere under transport. Ukjent sted, men de er trolig tatt i Tune-distriktet.
- Tyskere under transport. Ukjent sted, men de er trolig tatt i Tune-distriktet.
- Tyskerne i Gamle Kongevei.
- Tyskerne under transport vinteren 1941.
- Ridebanen i Tuneleiren. Den lå litt lenger ned i Tuneleiren, omtrent utenfor dagens Dahles Auto. Sarpsborg sees i bakgrunnen.
- Ukjent sted - ta kontakt hvis du kjenner igjen stedet.
- Tyske soldater tar en hvil på en snøplog. Stedet er ukjent.
- Tyske soldater tar en hvil på en snøplog. Stedet er ukjent. Se forrige bilde som trolig er fra samme sted men i motsatt retning.
- Tyske soldater tar en hvil på en snøplog. Stedet er ukjent. Se neste bilde som trolig er fra samme sted men i motsatt retning.
- Tysk soldat. Usikkert hvor dette bildet er tatt, men sannsynlig er det tatt et sted mellom Kalnes og Tuneleiren.
- Tysk soldat på hest. Usikkert hvor dette bildet er tatt, men sannsynlig er det tatt på Kalnessletta.
- Tysk soldat. Usikkert hvor dette bildet er tatt, men sannsynlig er det tatt et sted mellom Kalnes og Tuneleiren.
- Tysk soldat på hets på Riksvei 1. Han står på Kalnessletta.
- Fra Tuneleiren. Trolig fra offiseresbrakka som senere ble omgjort til Tuneheimen.
- Tyske soldater på Riksvei 1. De står på Kalnessletta. I enden av sletta ligger innkjøringen til Kalnesbrekka.
- To tyske soldater foran en av brakkene en solskinnsdag.
- Tysk offiser i Tuneleiren.
- Tyske offiserer i Tuneleiren.
- Fra Tuneleiren.
- Fra Tuneleiren.
- Fra Tuneleiren.
- Fra Tuneleiren.
- Hesteløp på Tunevannet vinteren 1941. Fotografen har stått på isen nedenfor roklubbens klubbhus og har tatt bilde utover Tunevannet. Stenerødodden sees i bakgrunnen.
- Tuneleiren. Fotografen har stått et lite stykke inne i Tuneleiren og tatt bilde mot Trompeten, som sees i bakgrunnen.
- Nedre Lande, 1940-1941. Fotografen står med ryggen til Tune Prestegård. Sarpsborg kirke og Sarpsborg by i bakgrunnen. Lande senteret er etablert på sletta i forgrunnen.
- Hest og slede på Riksvei 1 på Nedre Lande. Husene i bakgrunnen ligger i Lundgårds vei
- Tyske soldater som rider på Gamle Kongevei, 1940-1941
- Ukjent sted, men bildet hører med i albumet med Tune-bilder og er trolig fra distriktet.
- Kalnes landbruksskole i Sarpsborg, 1940-1941. Bilde er tatt fra Riksvei1.
- Nedre Lande, 1940-1941. Fotografen står med ryggen til Tune Prestegård. Sarpsborg kirke og Sarpsborg by i bakgrunnen. Lande senteret er etablert på sletta i forgrunnen.
- Ukjent - ta kontakt hvis du gjenkjenner noen på bildet.
- Fra Tuneleieren. Stallen sees i bakgrunnen
- Trolig fra Kirkegata skole
- Fra Kirkegata skole, hvor tyske soldater hadde tilholdssted.
- Trolig fra området rundt Dronningens gate.
- Trolig fra området rundt Dronningens gate.